23 December 2009

salam..
hye3x..utk sume
lepas sekian lama dh tak update blog..
hari ni aku rase macam nk mencoretkan sesuatu lah..
ketiadaan laptop menyukarkan.
tp better none..sebab kalau tak aku pon tak tau ape bakal jadi pada
paper clinical chemistry 2,clinical microbe 2,comm.skill,hematology 1,clinical immune 2,and cytology 2..

haha..ape kes aku p senaraikan semua subjek nih..
but really..i'm going to miss this semester 4ever..
ececeh..apesal aku menjiwang nih?

actually..aku juz dh lame xpost ape jer..tp aku tetap menjadi pengunjung bisu blog nih.huhu
sebab?
tiada hati nk menulis ape2..
btol
tp hari ni aku terkejut plak tgk bilangan visitor kt blog aku nih..
mcm..xlogik..
then.i wonder..ape yg ade dkt blog aku nih..
aih..ape2 je la..huhu..

28 October 2009

the worst..

heh..worst ker??
slightly worst la..maybe bg sesetengah org xteruk lagi kot
tp bagi aku..kalo benda tu bleh buat kite xcukup tido..
dan buat kite jadi stressed
aku dengan suka rela nak label it as worst..hehe..


bulan ni dgn bulan depan maybe bz sket
so..xdapat la nk on9 selalu
laptop pon blom repair..
aih..gile kentang sungguh.
xpela..allah nak bagi dagaan..
sabar je la..

next week start publoc speaking..
so..go go chaiyok!!!
hihi

19 October 2009

i'm blank!!

rase macam nak update blog
tapi tgh fikir ape nk tulis
sebenarnye otak tgh blank nih
hmmm...
so many works to be done.
somthing keep bothering my mind sbnrye
tp xtau cmne nk spill.
xpe la.maybe esok akan ade idea
hope for the great spilling tomorrow
hopefully=)

13 October 2009

it's all about c.i.n.t.a

artikel yang dipetik dari hanan.com..
bacalah..


Alkisah, di suatu pulau kecil tinggallah berbagai benda abstrak ada CINTA, kesedihan, kegembiraan, kekayaan, kecantikan dan sebagainya. Mereka hidup berdampingan dengan baik. Namun suatu ketika, datang badai menghempas pulau kecil itu dan air laut tiba-tiba naik dan akan menenggelamkan pulau itu.

Semua penghuni pulau cepat-cepat berusaha menyelamatkan diri. CINTA sangat kebingungan sebab ia tidak dapat berenang dan tidak mempunyai perahu. Ia berdiri di tepi pantai mencoba mencari pertolongan. Sementara itu air semakin naik membasahi kakinya.
Tak lama CINTA melihat kekayaan sedang mengayuh perahu, “Kekayaan! Kekayaan! Tolong aku!,” teriak CINTA “Aduh! Maaf, CINTA!,” kata kekayaan “Aku tak dapat membawamu serta nanti perahu ini tenggelam. Lagipula tak ada tempat lagi bagimu di perahuku ini.” Lalu kekayaan cepat-cepat pergi mengayuh perahunya. CINTA sedih sekali, namun kemudian dilihatnya kegembiraan lewat dengan perahunya. “Kegembiraan! Tolong aku!,” teriak CINTA. Namun kegembiraan terlalu gembira karena ia menemukan perahu sehingga ia tak dapat mendengar teriakan CINTA. Air semakin tinggi membasahi CINTA sampai ke pinggang dan CINTA semakin panik.
Tak lama lewatlah kecantikan “Kecantikan! Bawalah aku bersamamu!,” teriak CINTA “Wah, CINTA kamu basah dan kotor. Aku tak bisa membawamu pergi. Nanti kau mengotori perahuku yang indah ini,” sahut kecantikan. CINTA sedih sekali mendengarnya. Ia mulai menangis terisak-isak. Saat itulah lewat kesedihan “Oh kesedihan, bawlah aku bersamamu!,” kata CINTA. “Maaf CINTA. Aku sedang sedih dan aku ingin sendirian saja..,” kata kesedihan sambil terus mengayuh perahunya. CINTA putus asa.
Ia merasakan air makin naik dan akan menenggelamkannya.

Pada saat kritis itulah tiba-tiba terdengar suara “CINTA! Mari cepat naik ke perahuku!” CINTA menoleh ke arah suara itu dan cepat-cepat naik ke perahu itu, tepat sebelum air menenggelamkannya. Di pulau terdekat, CINTA turun dan perahu itu langsung pergi lagi. Pada saat itu barulah CINTA sadar bahwa ia sama sekali tidak mengetahui siapa yang menolongnya. CINTA segera bertanya pada penduduk pulau itu. “Yang tadi adalah WAKTU,” kata penduduk itu “Tapi, mengapa ia menyelamatkan aku.

Aku tidak mengenalinya. Bahkan teman-temanku yang mengenalku pun enggan menolong” tanya CINTA hairan “Sebab HANYA WAKTULAH YANG TAHU BERAPA NILAI SESUNGGUHNYA DARI CINTA ITU”


such an interesting story..dan ade banyak pengajaran jugak..
HANYA WAKTU YANG TAU BERAPA NILAI SESUNGGUHNYA DARI CINTA ITU..
KEKAYAAN..
KECANTIKAN..
KEGEMBIRAAN..
KESEDIHAN...

you choose..

02 October 2009

kisah di bulan ramadhan..

salam..
dh lama tak update blog..rindu plak.hehe
almaklumlah..dh semakin bz...
ni pon curi2 mase sket..
puasa sudah..raya pon sudah...
aku macam banyak buat kejutan..
dan banyak terima kejutan jugak la..haha

benda yang patutnya jadi kenangan manis..tiba-tiba jadi kenangan yang masam2 manis?
ade ke perkara cmtuh?

sebenarnya seminggu sebelum hari raya..aku dgn soleh.plus kepala otak gila kitaorg g join budak2 batch buat reunion buka puasa..
ok2..mgkin ni bkn benda gila.benda baik sbnrnye..
benda yg patutnya jadi best..tetiba jd awkward semacam?
erm..
mungkin aku yang kena ubah persepsi kot..
i think that i really can't stand boys right away.seriously.
how come aku boleh rase sgt2 malu dan kekok berhadapan budak2 batch sndr?
sedangkan ktaorg 5 taun satu skool dulu?makan sekawah..main sepadang..blaja sekelas..
maybe ade satu wayar dah short dlm kepala aku..
kepala pun nk menunduk jek..
org tanya baru jwp..
sbnrnye..diaorg mcm xbrpe kisah pon kdtgn aku kt situ...
rase mcm tetamu x diundg pon ade gk..
haish..rase nk pulang time2 tu gak..tp mengenangkan ni perjumpaan batch..
dan niat aku mmg nk jumpe kwn2 lama..

dan thanks to hilmi razak dan lufti yg menyelamatkan aku dgn soleh
dari buat keje gile-cabut lari balik time2 tu gk
bila diorg dtg je..kurangla sket rase uncomfortable yg beraja tadi tuh..
sebab perjumpaan tu..hanya dihadiri oleh 4org perempuan jek..
pastu masing2 dok sibuk wt hal sndr
ini bkn reunion name die..
soleh siap kate"aku dh serik nk join reunion ni lg"

soleh dh serik?aku?hehe...

08 September 2009

i love rainy days




hujan yang turun bagaikan mutiara..
bersinar menerangi kegelapan..
i love rainy days..
walaupun hujan boleh buat kita jadi sakit..
sebab hujan tu rahmat..
percaya x?
hujan itu adalah salah satu
seni kehidupan
walaupun manusia dapat mencipta hujan buatan
tapi keunikannya masih tak setanding hujab ciptaanNYa
entahla
mungkin bagi sesetengah orang..
hujan ni menyusahkan
tapi pernah tak rasa..
ada perasaan yang menyelinap
bila mata asyik merenung hujan?
perasaan yang sukar untuk digambarkan..
iaitu ketenangan..
biasanya hujan akan datang bersama angin..
bila angin datang menyapa meniup kemuka
secara automatik akan hilang
segala macam masalah dalam kepala kita
pernah main hujan kan time kecik2?
kenapa budak2 suka main hujan?
hmm..
tapi aku memang suka hujan..
kalau boleh nak biarkan diri dibasahi hujan yang mencurah
walaupun xde hari hujan
tetap main shower dalam bathroom..hehe

i love rainy days
although it'll make us fall sick
maybe i should suggest to the phsychiatrist..
to whom yang jiwa die bercelaru macam aku
patut selalu main hujan
rain is the best therapy..
haha
walaupun main hujan boleh sakit =)

07 September 2009

doa untuk sang pria..



tiap-tiap hari kita berdoa..
tapi,aku xpasti..dalam setiap doa kita tu pernah x kita mendoakan..seseorang yang bakal menjadi pasangan hidup kita..

doa ni dipetik dari artikel from website www.halaqah-online.net..
untuk para lelaki..dari wanita..

Tuhanku...
Aku berdo'a untuk seorang pria yang akan menjadi bagian dari hidupku
Seseorang yang sungguh mencintaiMu lebih dari segala sesuatu
Seorang pria yang akan meletakkanku pada posisi kedua di hatinya setelah Engkau
Seorang pria yang hidup bukan untuk dirinya sendiri tetapi untukMu

Wajah tampan dan daya tarik fisik tidaklah penting
Yang penting adalah sebuah hati yang sungguh mencintai dan dekat dengan Engkau
dan berusaha menjadikan sifat-sifatMu ada pada dirinya
Dan ia haruslah mengetahui bagi siapa dan untuk apa ia hidup sehingga hidupnya tidaklah sia-sia

Seseorang yang memiliki hati yang bijak tidak hanya otak yang cerdas
Seorang pria yang tidak hanya mencintaiku tapi juga menghormatiku
Seorang pria yang tidak hanya memujaku tetapi juga dapat menasihatiku ketika aku berbuat salah
Seseorang yang mencintaiku bukan karena kecantikanku tapi karena hatiku
Seorang pria yang dapat menjadi sahabat terbaikku dalam setiap waktu dan situasi
Seseorang yang dapat membuatku merasa sebagai seorang wanita ketika aku di sisinya

Tuhanku...
Aku tidak meminta seseorang yang sempurna namun aku meminta seseorang yang tidak sempurna,
sehingga aku dapat membuatnya sempurna di mataMu
Seorang pria yang membutuhkan dukunganku sebagai peneguhnya
Seorang pria yang membutuhkan doaku untuk kehidupannya
Seseorang yang membutuhkan senyumku untuk mengatasi kesedihannya
Seseorang yang membutuhkan diriku untuk membuat hidupnya menjadi sempurna

Tuhanku...
Aku juga meminta,
Buatlah aku menjadi wanita yang dapat membuatnya bangga
Berikan aku hati yang sungguh mencintaiMu sehingga aku dapat mencintainya dengan sekedar cintaku
Berikanlah sifat yang lembut sehingga kecantikanku datang dariMu
Berikanlah aku tangan sehingga aku selalu mampu berdoa untuknya
Berikanlah aku penglihatan sehingga aku dapat melihat banyak hal baik dan bukan hal buruk dalam dirinya
Berikanlah aku lisan yang penuh dengan kata-kata bijaksana,
mampu memberikan semangat serta mendukungnya setiap saat dan tersenyum untuk dirinya setiap pagi

Dan bilamana akhirnya kami akan bertemu, aku berharap kami berdua dapat mengatakan:
"Betapa Maha Besarnya Engkau karena telah memberikan kepadaku pasangan yang dapat
membuat hidupku menjadi sempurna."

Aku mengetahui bahwa Engkau ingin kami bertemu pada waktu yang tepat
Dan Engkau akan membuat segala sesuatunya indah pada waktu yang telah Engkau tentukan
Amin....


kita selalu berdoa..supaya orang yang bakal menjadi pasangan hidup kita tu
adalah seperti apa yang kita harapkan..
tapi..selalunya mesti yang sempurna sahaja kan?betul x?
at the same time..kita melupakan hakikat..yang nobody's perfect in this world..
percaya atau tak..yang datang dalam hidup kita tu nanti pasti ada..
paling tidak..satu atau dua kekurangan...
for the time being..kita kena menerima..
jangan pernah rasa menyesal..atas apa yang kita ada pada hari ini..
kadang-kadang..kita terlalu nak sangat mencapai apa yang ada dilangit..
sedangkan..kaki kita masih berpijak di bumi..

kita meminta sesuatu yang baik..tapi kita tak berusaha untuk menjadikan diri kita lebih baik..supaya setanding dengan apa yang kita pinta..
meskipun adalah mustahil bagi manusia nak mencapai langit..tapi kita sudah boleh mencecah awan sekarang bukan?
mungkin sekarang kita nampak si dia ada banyak kekurangan..dan tugas kitalah yang membantu melengkapi kekurangan tersebut..
walaupun semakin kita berusaha tapi tak seperti yang kita impikan..
sedikit sebanyak dah ada improvement..kan?

06 September 2009

dalam hidup ini....

ingin berkongsi sesuatu..
mesej ni dihantar oleh someone..
maksud die memang deep in heart..



mcm perli jek..haha..
tp betul ckp die..
kite selalu wat ignore pada orang sekeliling kite..
padahal..merekalah yang selalu dekat dengan kite..
yang selalu ada untuk kita..
kita selalu tak fikir perasaan dia..
sampai satu masa dia pergi..
dan waktu tu..jika diputar sekalipun waktu
belum pasti dia akan kembali pada kita..

05 September 2009

yang lurus or yang bengkok?



bercakap tentang jalan yang lurus..aku teringat terjemahan satu surah ni..

[1]
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[2]
Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
[3]
Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[4]
Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).
[5]
Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
[6]
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
[7]
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

ha..tau tak ni surah ape?mesti ada part yang korg ingat2 lupe kan?itulah kita...
sejak kecil kita mengaji al-quran tapi kita tak pernah ambil inisiatif untuk mendalami makna yang tersirat disebaliknya..
terjemahan surah diatas adalah surah al-fatihah..ibu kepada segala surah.

straight path..or jalan yang lurus.
sangat berkaitan dengan hidup kita
pernah tak kita ambil tahu..kita berada di jalan yang mana?
or..kita di persimpangan yang mana?

20 August 2009

kenangan berpuasa zaman kanak-kanak



hehe...teringat kenangan waktu kecik2 dulu..wktu mula2 nak belajar puasa..
~aku mula puasa masa tadika..masa tu cool gila.tak teringin langsung la nak minum ke ape..haha.bese la..sbb masa kecik2 mak kate kalau puasa penuh dapat banyak duit raya..hoho..
~masa aku darjah 2..aku pi curi2 makan kuih kasui[aku panggil..xtau korang paggil ape]yang mak aku buat untuk buka puasa..masa tu lagi sejam je dah nak berbuka.aku gi sebat 2 ketul kuih tu..sbnrnya tak lapar pun.tapi,bile tgk mknn tu tiba2 rasa teringin.adik aku nampak,pastu die jerit.."mak!!alang tak puasa.."kuang3x..kantoi disitu..
lepas tu..sampai besar aku dah start puasa penuh..ehem..penuh ke?haha.ala,orang perempuan lain la.bukan saje2 xnk puasa..kih2x
puasa paling best..masa dekat sekolah menengah kot..huhu.start form1 sampai form5.malam2 kena g solat terawih
~terawikh yang best..kalau imam baca surah pendek-pendek.kalau 11 rakaat xpe la.ni kalau 21?siap boleh tertido.hahaha..
~tau x..aku penah je selamba escape solat terawikh semata-mata nak tengok citer korea kat 8tv time tu..mygirl rasanya.pengaruh tv punya pasal.huhu,jahatnya aku time tu
~pastu waktu rehat kat sekolah sume dok tido..puasa la katakan..dah la petang tak de prep..ganti dengan silent hour.."waktu tidur"jugak!huhu
~malam2 lepas terawikh ada moreh..jarang la miss.pasal makanan dia sedap2..dan time tu perut memang dah lapar balik..
~disebabkan bulan puasa ni akhir taun..biasa ujung2 taun sebelum cuti tu mesti ada jamuan dorm utk meraikan kakak2 form5..nk xnk kena buat gak la,sebab ianya satu kemestian..[yg ni prefect sekolah pun join!]pernah sekali kantoi dgn warden.fuh..konon pandai la cover lampu kalimantang tu dgn kain,so nmpk mcm dh light off,sekali warden terjah.."apa kamu buat ni?"semua lari naik katil buat2 tido.dengan costume xtanggal.haha~nasib baek xkena denda:P

old school time yg best!!kalau doraemon bleh kasi pinjam mesin masa kat aku mesti aku dah rewind balik ke masa2 dulu.haha~kita semua dh grown up.xtau la kot ade lg yg dok tertido time solat terawih pasal imam baca surah panjang-panjang..huhu..

sabtu ni dh start puasa..salam ramadhan untuk semua:)

18 August 2009

mari buat renovation



haha~sejak bile si budak MLT dh tukar profesion jadi engineer xbertauliah ni.

doktor bedah memang kerja dia operate hati....but we are an engineer of ourselves~..
kita yang bentuk diri kita,sahsiah kita,akhlak kita,hati kita..
dan kita betanggungjawab untuk renovate semula hati kita,sekiranya kita rasa kekurangan
mcm mana nk renovate?tepuk dada..tanya iman..
selalulah muhasabah diri..tazkiyatun nafs..
nak berubah kearah kebaikan,memang bukan kerja senang.tak ada benda yang senag dalam dunia.tapi kalau hendak seribu daya..xnk seribu dalih..

sesungguhnya ramadhan yang bakal menjelang ni adalah kredit bagi kita..
coz kalau puasa..
siang xyah fikir nak makan ape..~jimat belanja duit poket
kalau merokok..ni la time kite nk latih diri kurangkan merokok..badan pun sihat,,duit jimat..
and ni la masa kita nak topup balik segala amalan kita sebelum-sebelum ni,yang terkurang boleh tambahkan..

juz think the bright side of this..islam never burden its followers..
lend to allah,He will give the best for Us!

16 August 2009

mencari ketenangan...



huh..xtau nk ckp..pernah tak rasa macam kena tikam byk2 kali?complicated aku ni..
ntahla.he shouldn't said that..not sopposedly..
tahu tak,kadang-kadang aku rasa ni suma salah aku..
sebab terlalu ikutkan perasaan..
maybe i was right.
tp nmpknye bile ditimbang semula..bukan semuanya salah aku..
salah aku..kerana terlalu berharap dia akan jadi seorang kawan baik
yang sentiasa ada by hook or by crook..
tak kira masa susah atau senang..
salah dia..sebab tak berada disebelahku sebagai seorang sahabat
pada ketika itu..ketika dimana aku betul2 perlukan seseorang..
aku tak minta banyak pun time tu..
ckpla sekadar sms tanya khabar..as a good friend[he said]
dan sakit rasanya bila dapat tahu,dia lebih pentingkan hal lain??
kenyataan memang pahit untuk diterima..heck,i admit it.
then,dia tak patut menuturkan ayat itu..
no.never.
dia tahu salah dia,tapi aku menghukum dia tidak kena masa?
apa mksud dia ckp begitu?
hukuman patut ada masa yang tertentu ke?begitu?
aku dapat rasakan seluruh ketenanganku diragut pergi oleh sebaris kata2 itu..
oh...i was hurt..
i need painkiller..

semoga aku beroleh ketenangan yang dicari..amiin..

15 August 2009

solat sunat istikharah dan mimipi

assalamualaikum..
entry yang aku rasa agak menarik tajuknya untuk dibincangkan...
korang pernah buat solat sunat istikharah..?
secara jujurnya..aku belum pernah buat lagi..
tp dalam usaha nak mencuba
mentaliti masyarakat zaman sekarang,solat sunat istikharah hanya ditunaikan
apabila berkaitan hal-hal jodoh..
walhal..tujuan sebenar kita mengadakan solat istikharah itu adalah untuk memohon petunjuk daripada allah s.w.t
setelah berhadapan dengan dua pilihan yang berat untuk dipertimbangkan..
dimana pilihan yang kita ada itu amat seimbang dan memiliki banyak persamaan..
bermakna..kita menyerahkan keputusan ditangan allah s.w.t agar membimbing kita memilih yang terbaik diantara pilihan-pilihan tersebut..
maksudnya disini..solat istikharah bukanlah hanya bila kita tidak boleh membuat keputusan dalam soal jodoh..bahkan dalam semua aspek kehidupan.tidak kiralah dalam soal nak memilih universiti mana satu,nak ambik kos ape,dan sebagainya..
Dari Jabir r.a bahawa Nabi bersabda : “Apa seseorang kamu inginkan sesuatu maka hendaklah ia rukuk ( solat ) dua rak’at yang bukan solat fardhu (yakni solat sunat) kemudian berdoa : “ Allahumma inni astakhiruka bi`ilmika, wa astaqdiruka bi-qudratika, wa as'aluka min fadlika al-azim, fa'innaka taqdiru wala aqdiru, wa ta`lamu wa la a`lamu, wa anta `allamu-l-ghuyub.
Allahumma, in kunta ta`lamu anna hadhal-amra [here mention your case] khairun li fi dini wa ma`ashi wa `aqibati 'amri (or 'ajili amri wa`ajilihi) faqdurhu li wa yas-sirhu li thumma barik li fihi.

Wa in ta`lamu anna hadhal-amra sharrun li fi deeni wa ma`ashi wa `aqibati 'amri (or `ajili amri wa ajilihi) fasrifhu `anni was-rifni `anhu, waqdur liya al-khaira haithu kana thumma 'ardini bihi.”

Ertinya : “Ya Allah, sesungguhnya aku beristikharah dengan ilmuMu dan memohon dari kekuasaanMu, dan aku memohon dari kurnianMu dan agung, dan sesungguhnya Dikaulah yang maha berkuasa dan tiadalah aku berkuasa, Dikau Maha mengetahui dan aku tidak mengetahui, dan dikau maha mengetahui perkara Ghayb, Ya Allah sekiranya urusan ini (sebutkan urusannya) baik untukku pada agamaku, kehidupanku dan pengakhiranku, maka taqdirkan ia bagiku, dan sekiranya urusan / perkaara ini buruk bagiku, agamaku,kehidupanku dan pengakhiranku, jauhkan ia dariku dan jauhkan ku darinya, dan berikanlah aku yang terbaik dimana jua ia berada dan jadikanlah daku redha dengannya”


so..apa kaitan solat istikharah dengan mimpi?
sebenarnya tak de kaitan pun..menurut Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman dalam blognya.
http://www.zaharuddin.net..amalan solat tidur selepas menunaikan solat sunat istikharah adalah cadangan Al-Allamah Ibn ‘Abidin (rujuk Hasyiah Ibn ‘Abidin). Manakala ulama Mazhab Syafie, Maliki dan Hanbali pula menggalakkan istikharah dibuat dalam bentuk yang paling meyakinkan tanpa menyebut “tidur”. Hakikatnya tanda istikharah boleh diperolehi dengan pelbagai cara, antaranya; selepas berdoa atau solat, berbincang dengan orang yang boleh dipercayai dan berpengalaman, juga melihat kepada tanda-tanda sekeliling termasuk bakal pasangan(dalam hal nikah kahwin).

Solat istikharah 7 kali berturut ; adapun panduan agar solat istikharah dibuat sebanyak 7 kali datang dari sebuah hadith yang dhoif iaitu : “Apabila kamu inginkan sesuatu maka beristikharahlah kepada tuhanmu sebanyak 7 kali kemudian perhatilah petanda / perasaan yang datan terlebih dahulu(dominan) di dalam hatimu” ( Riwayat Ibn Sunni dari Anas, Al-Hafidz Al-‘Iraqi, An-Nawawi, Ibn Hajar mengatakan sanadnya amat lemah, rujuk Fath al-Bari, 11/223 cet Maktabah Risalah Hadithah & Naylul Awtar, 3/71)

Terdapat juga ulama yang mencadangkan si pembuat istikharah agar jangan mempunyai kecenderungan tertentu kepada salah satu antara dua(atau lebih pilihannya) sebelum membuat istikharah. Demikian pandangan Ibn Hajar Al-‘Asqolani (Fath Al-Bari, 11/223)


dan perlu diingatkan!tidak semestinya kita menuruti apa yang terdapat dalam mimpi selepas kita melakukan solat sunat istikharah..sebab ada kemungkinan bila kita mendapat tahu keputusan tersebut kita akan tidak menyukainya..sebab kadang2 perasaan tidak suka kita itu berkemungkinan juga hasil dari istikharah yang kita lakukan..:)

riwayat hadith Nabi SAW ertinya : “ Salah satu sumber kebahagian anak Adam adalah beristikharah kepada Allah dan redha dengan apa yang ditentukan kepadanya, dan daripada keburukkan anak Adam adalah meninggalkan istikharah kepada Allah dan membenci apa yang telah ditentukan kepadanya” ..
maknanya,kita digalakkan melakukan istikharah dan menerima keputusan daripada istikharah itu dengan redha..

(Riwayat Ahmad, At-Tirmidzi ; Hasan Menurut Ibn Hajar di dalam Fath al-Bari 11/155 ; Bagaimanapun terdapat perawi dhoif dalam sanadnya kata Syeikh Syuaib ; Rujuk Zad al-Ma’ad , Ibn Qoyyim, 2/406 cet muassasah ar-risalah). Imam Ibn Qoyyim juga mengulas kepentingan tawakkal kepada Allah dengan keputusan yang di dapati dari istikharah, lalu perlu menurutinya . ( Zad al-Ma’ad, 2/406)


ha..dh terbukti kan?so..tiap apa jua yang kita lakukan pun..jika menemui kesulitan,boleh aja kalau nak buat istikharah..bukan hanya dalam bab2 jodoh aja..

marilah kita sama-sama amalkan solat sunat istikharah..huhu..

13 August 2009

andainya wanita tahu..

dengan nama allah,yang maha pemurah lagi maha mengasihani..
entry hari ini...andainya wanita tahu..satu kajian random terhadap kaum lelaki..aku pun tak pasti siapa yang jadi tukang kaji...juz nk share..coz aku rs artikel ni agak menarik juga..hehe

-Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin)[betul3x..aku sokong 120 %]

-Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya sama ada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.[hehehe..part menarik ni.betul la agaknya..sebab lelaki lebih mementingkan keserasian..tapi ada gak lelaki lepas kahwin perempuan cantik lalu depan mata selamba je usya depan isteri..xtau la kot2 deme saja nak bagi isteri deme jeles..]

-Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.[yup..jadi ada baiknya berterus-terang..sebab kadang-kadang kalau kita bagi hint pun,lelaki tak kan perasan..]

-Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.[aha?tapi ada fakta mengatakan lelaki susah nak heal diaorang punya heartbroken..ambik masa lama jugak la..]

-Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita.[yang ni..aku setuju la..]

-Lelaki memang dilahirkan dengan perasaan yang kuat terhadap wanita sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.[yang ni..camne nak explain yer..dh memang fitrahnye lelaki akan tertarik melihat wanita..]

-Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama![yang ni..aku xpasti la.maybe jgk kot.xde experience pulak bab2 ni]

-Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.[erm..ade ke cmtu?]

-Bila lelaki cakap.."Emm..tengoklah dulu"..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.[ye ke?tapi kadang2 diaorang ikutkan jugak..sayang la katakan..]

-Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.[tapi..kbykn wanita akan buat2 xtau..walaupun si lelaki sikit punya straight to the point..]

-Kebanyakan lelaki yang nampak 'desperate', datang dari sekolah all boys![ha?yeke?]

-Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.[ha..yang ni betul.aku sokong..]

-Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata-mata. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan dan tak faham Kenapa perempuan bersikap begitu begini. kadang-kadang lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.[girl are sure unpredictable..]

-Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan 'flirting' dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa...yang lain hanya kawan..:)[maybe...!]

-Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja.Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah![hahaha..nti xpasal2 msuk court pasal sexual harassment..just forgive la..

-Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.[sebab adalah pelik melihat lelaki menangis meraung-raung kerana seorang wanita.banyak lagi perempuan dalam dunia ni..]

-Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti...[boleh pakai ke idea ni?]

-Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.[aku rs aku ok je?]

-Kebanyakan lelaki cukup lemah dengan air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yang dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.[hehehe..secret weapon..]

Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!

yes...and kenalah ingat..tiada siapa yang perfect dalam dunia ni..sebab tu allah cipatakan setiap insan dengan kelemahan masing-masing..supaya hidup ini saling melengkapi...
"we came to love not by finding a perfect person..it's because we learn to see an imperfect person perfectly.."[novel RADHA-rnysa]

12 August 2009

registration day..

register..register..
tiap2 sem kena register..
awat Unisel xwat sistem register macam uitm ke...
online je...pastu dtg2 trus je ambil schedule.pastu trus blaja..
ni nak kena beratur panjang2...
penat den..[sigh]
tapi..best gak.dapat usya orang.
satu tabiat yang aku memang xleh ubah sejak dulu..
suka memerhati gelagat orang..huhu.kalau orang tu ter'perasan'?
buat2 la pandang tmpat lain..

unisel skrg dh berwajah baru...nti next post aku letak gmbr die..
dulu building kaler biru,taun nih dh tukar tema..kaler oren.
oren?awat cm pelik je..nasib baik kaler dia x striking
mau berpinar mata den nti.hohoho

tapi,bagus jugak la ble buat register dgn cara begitu.
agak lembap!itu kelemahan dia.tapi,dalam ms yg sama leh check sape yang dijangkiti H1N1..nak harap student sendiri pergi wat check up kat hospital,jangan harapla.selagi tak sakit,selagi tu tak jejak kaki kat hospital.
tadi kat pintu masuk dewan,sume student kena wat body temperature scanner..
penah tgk x gmbar scanner tu cmne?meh aku tunjuk.



ni..dia pakai infrared..harga dia dalam 76.91 USD.kalau 1 USD bersamaan rm3.526710..maknenya satu unit benda ni harga dia dalam rm271.24.xla mahal sangat.lagi mahal tv pensonic 14 inch kat rmh aku ni..hehe.

cuak gak doh..bila akak tu scan kat kepala kita ni..mana tau,kite ni sbnrnya ada H1N1 ke..pastu bile ada bunyi 'tet'..akak tu pun tgk bacaan suhu badan aku dan bagi tag ijau..yay!aku bebas dari penyakit tu..Alhamdulillah..tapi,jangan nak suka sangat.

sekadar ocehan semata..

hanya sekadar ocehan semata..aku ada terbaca satu artikel ni..somewhere la tp aku dah tak ingat kat mana..akak ni bengang gile dengan lelaki2 zaman sekarang..

nak tahu kenapa?
coz lelaki zaman sekarang,kalau nak pilih calon isteri..mesti dalam kategori ni..
first:ada rupa,walau tak cantik sangat
second:pandai memasak
third:paling tak pun berpelajaran la..

huhu...akak ni kate,lelaki zaman sekarang ni 'pemilih'.tapi,antara tiga tu,yang penting mesti kena pandai masak...
maknanya,kepada wanita berkerjaya yang takde masa nak masak untuk suami..
tak de peluang lah..kan..kan..
haha..iye la.tapi,setakat nak cari yang pandai masak,petik je jari...
kalau yang tak pandai masak tu boleh g kelas memasak..
tapi,kalau perempuan letak syarat utama si calon suami ni mesti berkebolehan menjadi imam?
apakah yang akan lelaki2 di luar sana lakukan?
alamat tak kahwinla wanita2 semalaya ni nanti.hahaha.
tak payah state la kenapa..tapi,itula senario yang berlaku sekarang..
teringat lagu nasyid..

"iman tak dapat diwarisi..dari seorang ayah yang bertaqwa
ia tak dapat dijualbeli..ia tiada ditepian pantai.."

literally means..trait kepandaian memasak,boleh diwarisi..tapi ilmu agama,keimanan..kena datang dari dalam diri..

lagipun allah s.w.t dah berfirman:
"lelaki yang baik,hanya untuk perempuan yang baik"
so..berusaha la kita untuk menjadi yang terbaik...sebab jangan berangan nak dapat pasangan hidup yang baik kalau diri sendiri pun 'tak baik..'
janji allah itu benar!

11 August 2009

confession~huhu..

hari ni..demi nk menghilangkan rasa boring..aku nak post something la..
lebih kepada sesi confession..hahaha
dapat idea masa tengah baca novel tentang Dhiya~syuD

soalan:apakah 10 perkara yang anda telah lakukan,tapi orang lain tak tahu sepanjang hidup anda??
1)harga repair hanset sony ericsson baru ni ialah rm130..sedangkan aku bagitahu angah kena rm100 jek[might be killed for this]
2)pernah pura-pura sakit(demam kura2)depan member,xnak makan punya pasal coz time tu duit cukup2 untuk tambang bas balik rumah je[although time tu dah seharian dekat unIsel
3)aku ada admire seseorang..budak kelas aku dulu[5 taun weh],tapi aku dah tak minat dia sekarang..
4)buat kerja partime kat tesco extra sorok2 tanpa pengetahuan mak and ayah[sampai cuti semester pun tak balik kampung]tapi akhirnya terkantoi jua..kuang3x
5)dah biasa hidup tanpa ada sesen pun duit dalam tangan masa duk asrama dulu..coz sebulan ayah akan bagi rm20 je..[sampai nak balik kampung kena mintak ihsan member sikit duit nak beli tiket]thanks to noni,ila and ena..;)
6)kawan baik aku dari dulu hingga kini adalah LELAKI...
7)aku kena tipu...masa tu nak cari keje partime.orang tu mintak bayar rm180.aku bayar,tapi sampai skrg xder khabar berita pun pasal keje tu[byk tu..buat beli makanan dah kenyang]
8)pernah tak makan nasi untuk berhari-hari lamanya sebab terlalu malas nak masak[hanya makan roti gardenia kosong sebagai alas perut]
9)hanset yang aku pakai sekarang ni aku beli kerana nak lepas geram[time tu aku br lepas heartbroken]bukan sebab teringin sangat nak guna hanset canggih.
10)sepanjang aku sekolah menengah,ranking aku dalam kelas selalunya 20 dan ke bawah..[tapi alhamdulillah..spm aku 7a jugak..]

ada banyak lagi..tapi aku tulis ni je la ek..
k la..nk tido..huhu.gambar ni khas utk korang

10 August 2009

lessons for today..

ni lirik lagu kumpulan mestica ft munif hijjaz.dedicated to all my frens outside there..xlupa juga pada semua kaum hawa,jom ambil pengajaran dari lirik ni...

Puteriku Sayang
Album : Layar Keinsafan
Munsyid : Mestica feat Munif
http://liriknasyid.com


Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir dirimu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada Ilahi
Berpegang pada janji yang mengabdikan diri

Malu mu makhota yang tidak perlukan singgahsana
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya



erm..best x lirik dia?menyentuh hati kan?
dulu aku ingat lagi,lirik lagu ni ada tampal dekat musolla by kakak naqibah
masa baca tu,tak tau pulak lirik lagu.ingatkan poem ke..
nk tukar la..aku nk dedicated lagu ni kat semua kaum adam dan hawa diluar sana
percaya x,lagu ni sgt sesuai kalau nak menasihati anak2 sekarang coz certain part dalam lagu ni memang kena dengan kebanyakan situasi yang berlaku zaman sekarang
haha..when the 'ustazah' in me start mumbling.

08 August 2009

kisah orang patah hati

dari semalam lg aku nk ckp benda ni..
it's a confession.that hurts..
my bad..coz i have to break someone's heart..unintentionally..
bukan seorang..tp dua
seorang..someone that i have juz know.tp tiba-tiba dia spill out his feeling.
and i did a lie to him..saying that i love someone else?
mengarut je semua tu...terpaksa buat macam tu..
xnk bg false hope.lgpun benda2 ni bkn bidang aku.
another one..is my bestfriend.maybe i should put the entitle 'ex' infront
meaning,dia penah la jd kwn baik..
but since he ignored me..and i have decided to not become his bestfriend anymore..
aku tau..memutuskan silaturahim is a sin.tp aku tak putuskan persahabatan kami..
it's just i can't accept it anymore..coz enough is enough.
mungkin dia hanya boleh jd 'kawan' and bukan 'kawan baik'.

"...boleh jadi kamu benci pada sesuatu,padahal ia baik bagi kamu.dan bolah jadi kamu suka pada sesuatu padahal ia buruk bagimu.dan Allah jugalah maha mengetahui,sedangkan kamu tidak mengetahui." surah albaqarah(2):216


yes..dan aku akur akan hakikat itu.

how cruel i am..
kenapa kita rasa sakit...bila kita menyakiti orang lain?
definitely..cash on delivery.kalau tuhan nak balas perbuatan seseorang tu,
tak payah tunggu dekat akhirat besok,hari ni pun boleh..
aku selalu fail kalau bab2 yg melibatkan hati dan perasaan..kenapa ek?
i always good in making someone's heart broken.it's not a joke.try me..

07 August 2009

lelaki cantik?perempuan gagah?


cantik ke lelaki ni?
Kecantikan Lelaki.
Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani.
Lelaki yang cantik, adalah :-
1) Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk KEINSAFAN
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3) Lelaki yang memberi madu,setelah menerima racun
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada
5) Lelaki yang baik sangka
6) Lelaki yang tak pernah putus asa
Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Muhammad yang ummi adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.

perempuan gagah?
Kegagahan Perempuan.
Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan perasaan.
Perempuan yang gagah, adalah :-
1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah menangung kerinduan setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan
Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.
Lelaki yang cantik mendorong perempuan menjadi gagah dan perempuan yang gagah mampu membuat lelaki cantik mengalirkan air mata kerinduan..
Sabda Rasulullah SAW:-
"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" Surah Al-Ahzab: Ayat 71
"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."


aku kira setuju je dengan pendapat ni..lelaki bukan sahaja patut ada rupa yang hensem tetapi harus ada sifat yang cantik sejajar dengan keelokan paras rupanya.jangan ingat lelaki cantik je mesti yang jenis lemah lembut macam pondan.salah tu!wanita pula harus mempunyai sifat gagah,walaupun perempuan telah Allah s.w.t jadikan lembut sifatnya.lepas tu jangan ingat perempuan yang gagah ni mesti yang selalu angkat benda berat-berat je..

anda semua setuju x dengan pendapat ni?

06 August 2009

repair..repair..


muahaha...gelak jahat plak aku..
pg2 dh kena ketuk..pasal nk repair hanset sony E kesayangan aku ni..
terbang rm130..huhu.nasib baik loan br kuar...time ni la dia nk rosak pun..
ntah ape cina tu cakap td,rosak ape aku pun tak pasti.ingat murah jek..rupanya kena gak seratus lebih...erm..

dh tu...lama gak la repair,sampai habis satu plaza alam sentral tu aku jelajah..aku anta repair dalam kul1030pg...orang tu kata dalam kul 12 dah boleh ambik..lepas tu bila aku dtg nk ambik kul 12 tu,dia kata tak siap lagi.dalam kul2 baru bleh siap..
adui..last2 aku kata aku amik besok je..penat den nk tunggu..

05 August 2009

tag:kenali diri sendiri

tag ni aku cilok je pun dari org lain...dh bosan tahap tak ingat...nk tgk jugak kite kenal diri sndr ke tak kan?

Empat nama anda yang dipanggil oleh rakan-rakan :

1. ct>budak-budak teksa..makro shah alam..ym,chatting<

2. mak jah>yang ni khas utk semestians je..<

3. ja>kawanku nuasmirah salim pggil gne nama ni<

4. jaharah>ni utk yang skema macam cikgu2 ke...<


Empat tarikh penting dalam hidup anda :

1. 15 september(tarikh aku melihat dunia,dikongsi bersama adik usop and orang yg dah aku anggap mcm abg sndr,abg din)

2. 21 okt>tarikh lahir emak

3. 24 jun>hari lahir ayah

4. aku belum kahwin..so,xder tarikh untuk mengingati bila aku first time jd someone's fiancee or wife..that could be a sweet day to be remembered..right?

Empat perkara yang anda lakukan 30 minit yang lalu :

1. chatting dengan sorang budak arabian yg belajar dekat utm.

2. tgk drama ampang medical kat tv9 dihatiku

3. dengar lagu nasyid kat laptop,skrg pun still dgr lg..

4. update aku punya novel yang entah dari zaman bila nak siap

Empat kaedah untuk bahagia :

1. buat tak tahu

2. Jalan sorang2 kat shopping complexes

3. Duduk tengok tasik shah alam

4. buat movie tour,tgk drama korean.huhu

Empat hadiah yang ingin anda terima :

1. pergi oversea buat medic(if and only if)

2. kereta sebijik(senang nak bawak ayah g buat medical check up kat hospital)

3.valueable friendship

4.husband in future yang baik..ada sape2 nk hadiahkan kat aku x?

Empat hobi paling diminati :

1. Blogging

2. Jalan-jalan kat shopping complex sampai kaki naik lenguh.

3. tgk korean and japanese drama

4. berimaginasi-menulis novel

Empat tempat ingin anda kunjungi untuk bercuti :

1. g mekah la buat haji..insyaallah..

2. mana-mana pulau yang boleh tenangkan fikiran

3. tempat yang ada air terjun...rindu nk g ulu yam lagi

4. indera mahkota,kuantan.first time dengar ada nama tempat macam ni

Empat minuman kegemaran :

1. Milo(kalau tak sempat nak breakfast)

2. tembikai laici (my favourite,all the time)

3. abc-air bandung cincau(hanya terdapat di bazar ramadhan jew

4. air mineral....


hah...tag dh hbs buat,tp boring tetap tak hilang gak

kisah buku baru...

tajuk kite hari ni pasal buku baru...bukan buku baru beli dari kedai la..haa..tau tak esok hari ape?nisfu syaaban la..aku pun baru teringat.ni semua angah punya pasal la..
"alang,esok aku puasa tau"
"la..puasa je la.apa kena mengena dengan aku?"
"esok kitaorang puasa berjemaah satu ofis.kan nisfu syaaban.lepas tu bukak puasa sama-sama"
"ohh..."aku baru teringat,ni kan bulan syaaban...

tiba-tiba terdetik pulak kat ati apa kelebihan nisfu syaaban ni sampai semua orang sibuk nak beramal banyak2..padahal hari lain pun boleh je nak buat kan?surf internet tadi..dapat tengok satu artikel ni.. http://e-malabari.net/ugama/nisfusyaaban.htm...


Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban maksudbya setengah bulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:


Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."
Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

malam ni jugak dikatakan hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib).kalau kat sekolah dulu ada buku rekod disiplin kan?yang ni pun lebih kurangla...segala amalan kita selama setahun tu akan dipresent kpd allah s.w.t...so,agak2 kalau letak atas penimbang tu mana satu lg berat?baik ke jahat?sendiri makan asam,sendiri rasa masam la kan..bila aku teringat je benda ni kan,baru terfikir banyak mana sangat amal kebaikan yang aku ada selama setahun tu nak dipresentkan pada allah s.w.t?

kita selalu rasa cuak bile nak present project paper kat depan semua student and lecturer..tapi pernah tak kita rasa perasaan yang sama bila buku amalan kita nak kena present dengan allah s.w.t ni?so...fikir2 la.

04 August 2009

the most difficult question

maaf jika menyinggung.....

ingin hatiku skadar bertanya pada seluruh kaum mu wahai kaum yang bergelar wanita....

apakah yang kau pandang atau lihat pada seseorang yang di namakan lelaki???

Fizikal nya kah??

Suaranya kah??

kekayaannya kah??

kebijaksanaannyakah??

Atau keperibadiannyakah??




jika diberi satu pilihan kepadamu wahai kaum wanita untuk memilih seorang pasangan hidup, namun lelaki tersebut hanya mempunyai satu sahaja kelebihan yang manakah anda pilih????



1. Kelebihan fizikal, hensem, sasa, tapi lembab...

2. Yang hanya mempunyai suara yang merdu, tapi cacat fizikal...

3. yang mempunyai kekayaan melimpah2, namun sombong, bongkak....

4. Yang genius otaknya, tapi pendek akalnya....

5. Yang baik keperibadiannya.... bertakwa,beriman.... namun tidak punyai apa2.... miskin..... papa kedana.... hidup hanya dengan mengambil upah untuk menoreh getah.....


i said....:susah giler nak jawap soalan ni...anyone of you can answer thiz question for me?artikel ni dihantar oleh seorang guy yg maybe agak kecewa coz direject or somthing else..

tapi...kalau aku?diberi pilihan....antara 4 kriteria memilih husband in future
a)harta
b)rupa
c)pangkat
d)agama..
of course la aku pilih agama sebagai pilihan utama..so kalau ikut yang dekat atas nun i choose num 5.kalau miskin pun,kira tak pe la..coz nobody perfect kan...
tapi...kalau aku nak jugak-jugak husband in future yang handsome?

6 perkara yang allah sembunyikan daripada kita

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan
Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara

timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan
124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan
berkata:

"Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik
daripada aku?."

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. "Tidak"

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada
Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang
bermaksud.
"Wahai Jibrail, ka! mu telah
menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada
seorang
pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir
zaman
nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya
Muhammad.' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya

mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan
mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang
bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu
dan
ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu

itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas
perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu."

Kemudian Jibrail as berkata: "Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan
kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"

Lalu Allah berfirman yang bermak! sud. "Ya Jibrail, akan Aku berikan
syurga
Ma'waa sebagai tempat tinggal..."

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga
Ma'waa.
Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as
dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua
sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbangla
malaikat
jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan
akhirnya
dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud
kepada Allah SWT lalu ia berkata
dalam sujud:

"Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau

sepertiganya, atau seperempatnya? "

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. "Wahai Jibrail, kalau kamu
dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan
kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti
yang
telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh
dari
beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap
imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... ."

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah
S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

* Allah S.W.T telah menyembunyikan redhaNya dalam taat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan murkaNya di dalam maksiat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam
Al-Quran. * Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam
bulan Ramadhan. * Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling
utama di dalam solat (yang lima waktu). * Allah S.W.T telah
menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.

Semoga kita mendapat berkat daripada ilmu ini. Wallahualam

Kalau rajin... Tolong sebarkan cerita ini kepada saudara Muslim Muslimat
yang lain agar menjadi renungan dan pelajaran kepada kita semua. Ilmu
yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang
mengajarnya meskipun dia sudah meninggal dunia...

selama ni kita tak tahu..sekarang kita tahu.so,bersyukurla sebab kita manusia akhir zaman yang telah allah berikan bayak kelebihan berbanding kaum terdahulu...

salah satu cara nak bersyukur?solat lima waktu sehari semalam..itu je link kita dengan allah..so,never take things for granted...

artikel cilok dari www.syok.org.

the best story ever..

aku rasa kebanyakan orang dah tahu kot kisah ni.popular gila waktu kat semesti.first aku dengar dari kak aqis.kalau ada dari korang yang tak tahu kisah ni jom baca

Pemuda :Anda siapa Dan apakah bisa menjawab pertanyaan-pertanyaan saya?

Kiyai :Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawab pertanyaan anda.

Pemuda :Anda yakin? Sedangkan Profesor dan ramai orang yang pintar tidak mampu menjawab pertanyaan saya.

Kiyai :Saya akan cuba sejauh kemampuan saya.

Pemuda :Saya ada 3 pertanyaan:-

1.Kalau memang Tuhan itu ada,tunjukan wujud tuhan kepada saya
2.Apakah yang dinamakan takdir
3.Kalau syaitan diciptakan dari api kenapa dimasukan ke neraka yang dibuat dari api, tentu tidak menyakitkan buat syaitan.Sebab merekamemiliki unsur yang sama. Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauhitu?

Tiba-tiba Kiyai tersebut menampar pipi pemuda tadi dengan keras.

Pemuda (sambil menahan sakit) :Kenapa anda marah kepada saya?

Kiyai :Saya tidak marah...Tamparan itu adalah jawaban saya atas 3 pertanyaan yang anda ajukan kepada saya.

Pemuda :Saya sungguh-sungguh tidak mengerti.

Kiyai :Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda :Tentu saja saya merasakan sakit.

Kiyai :Jadi anda percaya bahawa sakit itu ada?

Pemuda :Ya!

Kiyai :Tunjukan pada saya wujud sakit itu!

Pemuda :Saya tidak boleh.

Kiyai :Itulah jawaban pertanyaan pertama... kita semua merasakan kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat wujudnya.

Kiyai :Apakah tadi malam anda bermimpi akan ditampar oleh saya?

Pemuda : Tidak.

Kiyai : Apakah pernah terfikir oleh anda akan
menerima tamparan dari saya hari ini?

Pemuda : Tidak.

Kiyai : Itulah yang dinamakan takdir.

Kiyai : Terbuat dari apa tangan yang saya gunakan untuk menampar anda?

Pemuda : Kulit.

Kiyai : Terbuat dari apa pipi anda?

Pemuda : Kulit.

Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda : Sakit.

Kiyai : Walaupun syaitan dijadikan dari api dan neraka juga terbuat dari api, jika Tuhan menghendaki maka neraka akan menjadi tempat yang menyakitkan untuk syaitan..

Pemuda : ...(terdiam...)

hmm..mungkin ada juga antara kita seperti pemuda dalam cerita diatas ni,suka sangat fikir benda-benda luar alam...dan akhirnya kita sendiri terkurung dalam seribu satu persoalan yang kita ciptakan.mencari jawapan untuk segala persoalan tu tak salah..tapi biarlah berada dalam lingkungan kemampuan kita,manusia berdasarkan apa yang termaktub dalam al-quran dan as-sunnah...

02 August 2009

sampaikan dariku walau satu ayat...

,,,Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'

Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) berkata:
'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'


renung-renungkan...berapa banyak kali kita membaca al-quran dalam seumur hidup kita.kalau nak dibanding antara kita dengan lelaki dalam cerita ni,agak-agak besok kat akhirat siapa nak menolong kita?

p/s:aku dah banyak kali terdengar kisah ni..sebelum ni ambil remeh je,tapi tak tahu la kenapa bila baca kali ni terkesan di hati.

27 July 2009

aku jeles..

hai...kamu..kamu and kamu yang bace blog ni.huhuhu
dengan penuh perasaan jeles aku menulis ni...
tgk novel org dh siap...novel aku blom g...
hehe..maklumla..bz...xsempat nak usik pun..
so..aku berazam nk jugak-jugak siapkan novelku itu...



hahaha...go go chaiyok1!

01 May 2009

a valuable lessons..

pernah dengar x org kate..jgn terlalu berharap..
haha.tau pun..aku rase aku dalam kategori yang tu sekarang..
entahla..bile macam-macam benda yang dah jadi.aku dh tawar hati sebenarnye.
>merujuk pd kes comot dgn ninja..
entahla..aku ni cuma manusia biasa je..
ada hati..ada perasaan..
bile jadi macam ni baru kite tau siapa sebenarnye mereka2 yang berada di sekeliling kite ni..
sebab tu jgn mudah percaya pd org..(termasuk shbt baik sndr ke???)
hahaha..msti ninja marah bile bace ni..aku gerenti..
tp maafla en ninja..
andaikata kite lost contct lepas ni..anda pasti sudah tahu mengapa bukan??
kadang2..bile kite perlukan seseorang kite cari die..tp bile kite senang kite buat ignore pd die..sedangkan pada waktu itu hati die sedang bersedih.tp masih cuba nak menggembirakan hati orang lain..walau ape cara sekalipun..kerana bagi die shbt sukar nak dicari ganti..
mungkin aku jugak bersalah..sebab terlalu berharap..

i'm truly sorry..
to make you feeling guilty while reading this..(aku harap die xbaca..)
coz i never mean to..

27 April 2009

perbualan si comot kura2 dengan ninja boy

si comot kure2 :what will u do..if your gf ditimpa musibah..
will u juz keep quite...or u'll try to support her?
ninja boy :mesti la aku support die...she is my gf right?
si comot kure2 :if the same thing happen to me?
ninja boy :nape tanya camtu??kite kan kawan baik..of course la ninja
akan support comot jugak...
thing never happen to the si comot kure2..
is it because of si comot kure2 is only his bestfriend..not his gf..or i am the hopeless one??

the answer is in your hand mr ninja boy..

ninja boy :comot merajuk dgn ninja eh..jgn la macam ni..ninja xsengaja...
comot sepatutnye memahami ninja..bukan minta difahami..

memahami..bukan difahami..
that words hurt me even more..

si comot kure2 :kite kawan baik..jd mengapa tiap kali comot susah hati dan
dalam kesedihan ninja xpernah ade disisi comot???sms xpernah
dibalas..when i keep quite ninja kate comot merajuk..then,u
expect me to do what en ninja?

tepuk dada suruh doktor pakar bedah operate hati ek
sy ni budak Medical lab je..
supposed to be...crying
but i pretend to do so....
why is it that hurt...
uhuh...ape aku merepek ni..ntahla..
by the way..aku sedih ni sebenarnya..
nak nangis tp xbley pulak..
ayah masuk hospital balik..tp kat teluk intan pulak..
i'll be going tomorrow...
kalo nk ikut ati nk balik hari ni..tp memandangkan esok ade
paper PARASITOLOGY...
ya allah..ujian apakah ini..
...........................................................

i am hopeless...

26 April 2009

bihun vs mee


antara bihun

mee

Bihun dan Mee
and mee yang dh kene rebondig ni..>spaghetti
Bihun sangat cemburukan mee. Walau duduk di rak bersebelahan di supermarket, mereka tak pernah bertegur sapa. Malah bihun sering mempersendakan mee di depan umum, "Dasar si kuning gemuk... ingat orang suka sangat kat dialah tu!" hari-hari berlalu... namun mee buat derk aje dengan segala kerenah dan hinaan bihun.

Sehingga satu hari pekerja supermarket mengalih rak mee ke tempat lain. bihun gembira kerana tidak lagi melihat musuh tradisinya.

Hari berikutnya rak baru diletakkan di sebelah bihun, rak spaghetti. Bihun rasa marah dah berteriak; "Hoi, si kuning gemuk! jangan fikir ko buat teknik rebonding camtu aku tak kenal ko!!!"


hahaha..waktu mule2 aku bace memang nak gelak..ape punye lawak da...tp cube kte fikir makna disebalik lawak ni...ade pengajaran disebaliknya..
xpcy..tgk ni..

mee,bihun and spagetti-kalo nak diikutkan mereka ni asalnya dr bahan yang sama...which is tepung yang diuli cume bentuk je yg berbeza...analoginye macam kite la manusia...walaupun dari darah daging yang sama tp kite xpnah puas hati dgn ape yang kite ade..pantang gemuk sikit or kurus cekeding sikit mula la diperlekehkan..pastu dapat nama panggilan macam2..bukan ke sepatutnya adik beradik saling protect and care between each other..

and kasi tabik sama mee yang penyabar orangnye...walau orang kutuk die mcam2..usahkan nak dibalas,malah berdiam diri je..seumpama xde ape penah berlaku..kan ke elok kalo sume manusia macam tu..aman dunia ni..kte berdiam diri bukan bermakna kte mengiakan ape yang orang lain cakap,cuma kalau kite balas balik,bukan ke itu menunjukkan kite ni sama spesies je mcm die???

buat mee,bihun dan spaghetti..sudah2 la tu bergaduh...esok lusa kamu sume kene makan juga..hihihi

24 April 2009

jom makan coklat clouD9

hahaha...
nk gelak lg la..bley x??xpasal2 org kater aku gile plak...
beratnye dugaan...

aku sepatutnye studi skrg ni...
ade lg 3paper before final habis..
ntahla....dgn masalah yg melanda aku sekarang ni,aku xdpt nk concentrate
studi lagsung...

disaat ini aku tgh mamam coklat clouD9..dgn gule2 mint plus...
tu je keje aku sejak final start ni...dh brape bungkus aku telan...
kalau aku diberi sayap..aku nk terbang pulang ke kampung...
sian dengan mak..nk tolong jaga ayah...
i'm flying without wings...


sabar itu separuh drpd iman..jgn biarkan emosi menguasi diri..ingat tuhan selalu..
peringatan untuk diri sendiri...
dh la...jom kita studi

23 April 2009

kisah aku dan hospital..




tgk je gmabar ni mesti dah tau kan ni hospital ape..
aku yang selama ni anti hospital...dengan secara xsengajanya telah menjadi penghuni hospital 3minggu yg lepas...

28 mac
6.30 ptg-ayah tiba dengan ambulans HTAJ sabak bernam..ayah xmeraung langsung,die diam je...nk banding dengan aku yg siap nangis bile dpt tau ayah accident time tu..sedih yg amat..
11.45 mlm-ayah baru kuar dr emergency room..naik tgkat 5b..wad orthopedik lelaki
xdpt tgk ayah..2org je bleh naik..sedih nye...
3pg-aku still kat taman hospital..tunggu ayah bile nk wat operation..sambil tgk anak tikus buat playground main kejar2 kat taman tu..
4pg-akhirnya aku blik rumah kak yong...operation postpone dalam kul 11pg esoknye...

29mac
9pg-turn aku jg ayah..ade sorg mamat praktikal tu kater ayah aku xmandi g..aku pun mandikan ayah..sdihnye time tu allah je yg tau..nasib baik kerusi aku membelakangi org lain..so org xnmpk la aku tgh nangis...
3ptg-ayah ditolak masuk ke bilik operation...aku yg mengiringi ayah msuk operATION ROOM TU...tp lg sedih coz operation tu xleh dibuat...ayah xleh sebut langsung nama dia bile dipanggil doktor...operation tunda...tggu report CT brain kuar..

30mac
9pg-aku dh sampai hospital...sms mr arvin cakap xleh g klas die hr tu..doktor bg laporan..ayah dapat pneumonia...lg sedih aku rase..nk operation...tp banyak risiko..coz ubat bius bleh membahayakan nyawa ayah..
ktaorg setuju operation...xde pilihan..
4ptg-ayah ditolak masuk ke bilik operation lagi sekali..aku yg sign borang high risk consent time tu..aku jgk yg iring ayah masuk bilik operation lagi sekali coz yg lain xde..
830 malam-ayah dimasukkan ke wad ICU..


3hari yg berikutnya baru kuar ICU masuk wad biasa...and begitula seterusbya sehinggala..

15 april-doktor sahkan tulang ayah dh xberfungsi..kaki kena potong..
tp ayah xnk wat operation tu...mak dh nangis,aku plak dh xterkate ape...sedih yg amat...tp aku xleh nk nangis...

16april-lastly ktorg kuar jgk dr hospital lepas ayah xnk teruskan rawatan...
3minggu??lame kan..org laen duk kuar masuk hospital,aku mak dgn ayah xkuar2 lg..
huh...org kat hospital tu siap cakap aku ni doktor lg...
ape diaorg ni xreti bezakan doktor dgn pelawat ke..apeda..
duk hospital..ape yg bestnye..makanan??nasib baik xduk wad...kalo x aku lg sggup puasa dr makan makanan hospital..haha...mak la yg dok habiskan..ayah yg sakit lg la xlalu nk makan tgk sayur die..siap nk termuntah...langsung xleh pandang nasi hospital..kui kui..aku makan kat kantin die la...tempat makan die boleh la..tp pelik coz sayur die xbyk choice..

sian kau...mkn lauk je la..doktor2 and nurse2 kat HTAR ni xmakan sayur agaknye...huhu
ade kedai..org pggil hospimart..harga die bleh tahan la...ade mahal.ade murah,,tp mostly mahal la...

and the rest was history..kami sume berserah pada takdir...ape yg akan berlaku lepas ni kami reda je..

bile budak sains bercinta??

> Aku : Kasihku, ketumpatan cintaku padamu ialah jisim hatiku di bahagi isipadu jantungku. Masihkah kau tidak membuat sebarang anggapan??(jisim/isipadu=ketumpatan)

> Kau : Aku tidak percaya kepadamu kerana kau ada kekasih baru untuk menjalankan tindak balas penggantian ke atas diriku.(tindak balas penggantian??tidak balas ap tu?xpenah dengar pun..)

> Aku : Kau jangan salah ertikan kecerunan garis lurus hatiku ini, kerana aku dan dia masih lagi unsur dan bukannya sebatian.(ape kene mengene kecerunan dengan unsur dan sebatian??mcm xngam je..)

> Kau : Tapi, aku berasa seperti kasihmu berkadar songsang dengan kesetiaan yg kuberikan.(haha...pandai la tu..)

> Aku : Tapi, cintaku padamu adalah pemalar!(yeker??bukan dimanipulasikan?

> Kau : Aku masih belum mengerti lagi kerana penyelesaian yang kau berikan masih lagi belum sahih.

> Aku : Tapi, aku mengamalkan hukum newton ketiga di mana tindak balas cintaku bersamaan dengan cinta yg kau berikan.(hukum newton ketiga ade kene mengena dgn persamaan tindak balas ker??)

> Kau : Kau jangan bohong! Aku telah mengetahui bahawa kau adalah 'random' yg mempunyai janji-janji manis yg bergerak secara rawak.(random dgn rawak bkn benda yg same ker??)

Aku : Itu adalah fitnah yg telah tersebar melaui proses pencaran dan perolakan.

> Kau : Tetapi, mengapa kau membuat tempoh perkahwinan kita mengalami rintangan?

> Aku: Aku harus menggunakan perintang boleh laras untuk mengurangkan rintangan itu.

> Kau: Adakah kita akan berpadu secara kimia?(manusia berpadu scr kimia?bukan biologi ke?)

> Aku: Itu masih belum diketahui, tetapi hasilnya nanti dapat dilihat
dengan menggunakan mikroskop cahaya.(oh...tgk anak pakai microscop chaya,,,so clever...org scan anak pakai ultrasound je,,ketinggalan zaman btul!)

> Kau: Aku khuatir kau akan bertemu dengan yg lebih aktif dan bertindak balas dengannya.

> Aku: Nampaknya, kita sedang bercinta tiga segi dan haruslah menggunakan hukum-hukum penyelesaian segi tiga untuk menyelesaikannya.(sin,kos..tan..haha)

> Kau: Tapi, aku telah memberi cintaku dalam magnitud dan arahnya sekali. Masihkah kau tidak percaye?

> Aku: Ya, aku percaye. Tetapi aku mahu semua itu dalam bentuk lazim.(ler...kalo bg dlm ayat matematik xleh selesaikan jgk ke?)

> Kau: Itu semua boleh diabaika n, yang aku mahu ialah tempoh perkahwinan kita harus mengalami pecutan yg seragam.

> Aku: Kau harus bersabar, kerana sabar itu 0.5 dari iman.(0.5=1/2=separuh)

> Kau: Tapi, imanku adalah infiniti!(btul3x...aku sokong tu...)

> Aku: Aku tidak fikir yang iman kau infiniti kerana kau belum mendarabkannya dengan 6x10'23.

> Kau: Kau membuat kemarahanku meruap-ruap. Nanti bila tekanan ku melebihi tekanan udara, kau jugak yg susah kerana aku akan mengalami hemolisis.(haha...nti dpt hypertensi la jwpnye..)

> Aku: Aku sekarang bukan aku yg dulu lagi, aku telah mengalami plasmolis.(plasmolisis la pulak...macam2)

> Kau: Kau betul-tul menyakitkan hatiku ini. Ku sangkakan kau intan, tetapi rupa-rupanya kau grafit. Pergi kau dari sini. Biarkan aku sendirian........(sian...tp grafit ade nilai ape??)


diplagiat sepenuhnya dr website www.syok.org...sape la yg buat ni..
wahai student2 sains sekalian....adakah percintaan anda begini??
aku pun sains gak..tp xla smpai cakap pakai bahasa fizik,kimia,bio segala bagai..
aku tengah fikir..cmne nk cakap i love you or i miss you dalam bahasa sains...
ade sape2 dpt idea x??
ahakss..

back to my old school



bebudak klas aku ...3s 2004..tgk kat tgn tu ade biskut tiger...thanks a lot to ustazah noreha for the present...ni dapat sbb skor A dalam agama islam...nk pmr dh ni..tp xsedo2 dr lg...duk bersukaria memanjang..



sports day 2006..walaupun time tu rumah theta x menang jd johan tp aku tetap sayang rumah theta tau...huhu..UNITE N FIGHT!



wktu ni kat majlis bermaafan between boys and girls batch aku...nk spm la katakan..org datang buat muka insaf,ni siap bleh ambik gambar lg...huhuhu..eh,ni wktu mjlis blum start la..



wah..ni wktu aku form 3...ade gmbar musuh aku dalam tu...yg tgh duduk pakai sluar kaler itam n tie bukan kaler merah...huhuh..kisah lama time skolah rendah..skrg xtau la die kat mana..



ha...ni gambar yg aku syg sangat..huhu
ni ktaorg wat reunion 3s..tp wktu ni kami dh form5...
tp dalam byk clasmate ni la yg paling best aku pnah ada..korg memang sempoi la..

from left:
boys at the back:zainuddin(sungkai),hafizuddin(budin),hafis(petak),izuan(bain),
firdaus
2nd row:syazwani(noni)ME(MAKJAH),anina(nina),atiqah(tqah),izzati(zaty),mazzaliana(ana),
azam(aci),afiq(son),ridhwan(dwenda),sazwan(bayern),azri(papa)
duduk:solehati(soleh),fasihah(say-r),adawiah(doyah),farahanee(honey),hilmi(balang)
nizam(pape),idham(moshom),rafid

yg xder:suhail(xtau g mana..),wirda(pindah skola),hasrie(ni pun dh pindah..)



SEMESTI sudah berjaya..
pembangunan sekeliling
ade loker,ada kerusi meja baru..
SEMESTI kebanggaanku..
SEMESTI akan kujaga
kebersihan terpelihara
kubelajar,kutingkatkan usaha
itulah adat semesti
majulah...sekolahku
SEmESti oh jantung hatiku..
walau dekat,walaupun beribu batu..
hanyalah engkau SEMESTI....

HAHAHA..cam kelakar jek lagu ni..adaptasi sepenuhnye dari lagu kampungku...
tp sekarang dh jd kenangan terindah kan..
so...grow up Jaharah..
anda dah 20taun..(yeker..)haha
jgn buat perangai mcm budak2 lg k...x sesuai..

22 April 2009

i'm truly down..huhu..
da lama xmenulis dlm blog aku ni sbnrnye..
something happaned...
ayahku accident on 28 of mac yg lepas..
ble dpt berita tu...trus kenangan time aku balik kg a few weeks b4 kejadian ni
berlaku terlayar di depan mata...
his face yg penuh harapan supaya aku and anak2 die yg lain balik time kenduri sepupu ktaorg ni..tp aku dh ckp awal2 aku xbleh pegi..
coz aku ada class...ayah trus terdiam...and aku pun xtau nk kate ape..

kire teruk jgk la accident tu..open fracture tibula and fibia..
xpnah la jgka akan berlaku macam ni..
and aku mmg sedih sgt2..
lg2 nk exam final ni..

tp aku lg sedih...bile time2 cmni xder org pun yg ade kat sisi aku bg sokongan..
mengaku kawan baik...tp lebih pntingkan keje die je..
kalo btul la aku ni kawan baik die,at least die dtg jenguk ayah kat hospital...paling xpun mesej la tanya aku ni ok ke x...ni ape pun xde..senyap je....aku pun manusia biasa gak..

bile terjadi macam ni,aku memang terasa sgt...yela..sape la aku dimata die..
xde bawa ape2 makna pun dalam hidup die..

dah la..malas fikir...

ujian itu rahmat dari tuhan...
juz thunk positive and hadapi sumenye dengan reda...

27 March 2009

10 amalan yg terbalik

Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya hidup orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.

Cukup dengan contoh-contoh di atas. Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaran agar hidup kita menurut landasan dan ajaran Islam yang sebenar bukan yang digubah mengikut selera kita. Allah yang mencipta kita maka biarlah Allah yang menentukan peraturan hidup kita. Sabda Rasullullah SAW: "Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat." (Riwayat Bukhari)



bile bace bende ni kan terfikir...ape nk jd dgn kite ni sbnrnye..
dunia dh nk smpai penghujung..tp kite manusia still lalai dgn bende2 mcm ni..
peringatan untuk diri sendiri...
dan untuk org lain yg bace blog ni..

J.I.K.A




Jika....
J I K A.....
Jika kamu memancing ikan.....
Setelah ikan itu terikat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.....
Janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu saja....
Karena ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang... .
Setelah ia mulai menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya.....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja......
Kerana ia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingat... ..

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh......cukuplah sekadar keperluanmu. .....
Apabila sekali ia retak......tentu sukar untuk kamu menambalnya semula......
Akhirnya ia dibuang..... .
Sedangkan jika kamu coba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi.....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, terimalah seadanya.... .
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... .
Anggaplah ia manusia biasa.
Apabila sekali ia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. ....akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan terus hingga ke akhirnya.... .

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi.....yang pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, coba mencari makanan yang lain....
Terlalu ingin mengejar kelezatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan....yang membawa kebaikan kepada dirimu.
Menyayangimu. Mengasihimu.
Mengapa kamu berlengah, coba bandingkannya dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan kehilangannya .....dan menyesal sudah tiada gunanya.

cmner ni??

BABI SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP.
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI
> 1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
> 4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
> 7. Sabun FAB berbuku
> 8. Lobak Jeruk
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
> 10. Krim Muka Hazeline Snow
SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)
> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
> 3. Daging Burger Import
> 4.. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
> 5. Kasut Bola Jenis ' Gold Cup'
> 6. Berus Gigi Jenis ' Reach'
> 7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
> 11. Have Pearl Cream
> 12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
> 14.. Beehon Segera Siam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL )
> 1. Bosset Wine Gum
> 2. Dairy Milk Coklat
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
> 4. Sugus Strawberry
> 5. Passer Doily Mixture
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
> 7. Scothes Vikmin
> 8. Share Extra Atrenght
> 9. Black Current Jelly
> 10. Royal Gulaman & Decart Oranges
> 11. Valvis Gelatin
> 12. Sarung Kapsul Ubat
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
> 14. Gula-gula Fruities
> 15 Cake Mets Vilber Punch
> 16 Coklat Cake
> 17 Tepung Kastard Lady's Choice
> 18 Semua jenis Jelly
> 19 Semua jenis gincu bibir
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
> 21 Lady's Choice Jelly
> SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND
Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberutahu perkara di atas. Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sembahyang. TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KPD SEMUA SAUDARA ISLAM KITA.
Confirm - Pringles Potato Chips - tidak HALAL !!
AMARAN OLEH KERAJAAN M'SIA BERHATI-HATI SEBELUM MAKAN!
Ref. Message: Pringles Potato Chips
Looks like you have to find another alternative to munch.
Just to let you and gang know........ I have checked. It's true that the chips contain Emulsifier.
Dr Safurah Hj Jaafar ;
Principal Assistant Director;
Ministry of Health , Malaysia ;
Tel: 03-2540088.


astaghfirullah..
bile aku terbaca bende ni..terus aku jadi takut..
dalam hati kate "eh,betul ke ni?"
banyak sangat bende yg kite makan selama ni..rupenye??
hish...selama ni kite solat?
aku xtau nk kater ape..tp kalau btul?
dh xterkate ni..


so..untuk kawan2...jg2 dengan makanan kite..
sebelum ni kiter xtau.tp skrg dh tau...
so...sebarkan la pd org lain..


thanks to umi yg post buletin ni kat friendster...

24 March 2009



cute giler baby ni tdo..tmpt yg selesa gile..siap kenr balut dgn strawberry...
jg2..mimpi buruk bakal berlaku..
anda bakal dimakan oleh seekor raksasa manusia..
watch out!!!



tau x ape maksud kate2 ni??
perempuan tu cakap saya takut jatuh cinta..
lelaki tu jawap...jangan risau..sy akan tangkap dan simpan cinta awak dlm hati saya..xkn biarkan ia lepas..



huhuhu...kompleksnye kau...dh pandai wat ayat jiwang plak..



this is my besfrennn bukan boyfrenn..
nama:AK RAIZAL B AG SAID
asal:sabah
birthday die...21 okt...
die lg tue dr aku...
ade sorg awek yg cun...
seorg yg sgt baik..loving...caring...understanding..

the smile on your face let me know that you need me
there's a truth in your eye saying u'll never leave me
a touch from your hand says u'll catch me whenever i fall..
u say it best...when u say nothing at all..


best song ever...credited to ronan keating for singing this song

knowin urself..

another quiz??
again??

hahahaha..juz fill it la..

1. Has anyone ever thrown a surprise party for you?- mcm xpnah

2. Are you easily excited?- Nope!

3. What event is coming up that you’re most excited about?- no one so far...

4. Which of your friends is most excitable?-Every one is cool..

5. If you won a million dollars what would be your first thought?-tentula nk tunaikan hajat mak n ayah g mekah;)

6. If you could have anything right now, what would it be?- study ler...final dh dkat ni..

SELF DISCOVERY

1. Name? - ct?jah...mak jah...alang..arah,aah...byk sgt la nama

2. Where were you born? - rumah arwah nenek kat sbk bernam

3. What’s your main goal in life? - jd seorg hamba yg taat pd perintah allah..

4. Do you want to have children? - org kate ramai anak rezeki murah?a...btul ker??

OPINIONS

1. Sex before marriage? -hahaha...haram la wei

2. Lower the drinking age? - msti buat ker bende tu??

3. Politics? - xminat sgt2...lg2 tgh krisis politik kat perak ni..buat malu den jo..

4. Recycling? -aha..thinking of it...

LOVE

1. Do you have a crush? - Not really..live should moving foward.

2. Who is the best hugger that you know? - my mum n my dad

3. Do you believe in love at first sight? - hahaha...mengarut jer...cinta pndg pertama bukan pd ati tp pd rupa semata...

Q&A

Q: How many beds were you in yesterday? - sekali je semalam..huhu

Q: What color shirt are you wearing? - skrg ni?red colour...maju makro ni...

Q: Name one thing that you do everyday? -makan...tdo...

Q: How much cash do you have on you right now--ahah..brape ek...1sen je kot..

Q: I can’t wait till…? - i've finish my study

Q: Who got you to join Friendster? - my fren la

Q: Is Jack on your friends list? - Who's Jack??

Q: Look to your left. What’s there? - my sis tgh tdo

Q: What’s the last thing you borrowed from someone? -nota microb bue..

Q: What website(s) do you visit the most? - my blog la..

Q: Do you have plants in your room? - Nope!

Brain Spinners

something you hate about the person you love: Why should i hate my lovely one??

something you wish your mother or father had warned you about: ~~

something that’s holding you back from achieving your dreams: money.energy.

something you think you could win an award for: xder kot...

something you wish people would understand: i'm a human too..yayaya...

something that keeps you going everyday: My mum and dad

something amazing that happened last summer: This is Tropical Country maa...

something you hate that people say: mengumpat orang xingat mcm die bgus jer...

something you wish you could have told that person that you never saw again:i wish i could...but i juz can't

something you like that everyone else thinks is weird:kene mkn nasi kosong berkuahkan air gula bukan la truk sgt kan??

something that makes you laugh every time it happens: tgk gelagat org...

something that makes the problems in your life not seem so bad:xtau la

something you listen to when you’re in a really good mood: my beloved mp3..

something you do when you’re trying to calm down: be quiet.

something you do when you wake up at 3am:tgk handphone jam pukul bpe

something you love doing on cold rainy days: tido la..alangkah bestnye

something you absolutely love about that Certain Person:his smile that wants me to smile back everytime i see him...

something amazing that’s happened this year: so far xder g kot...

something that you always run into: Being cool

something you’re addicted to / can’t stop doing: bukak laptop

something you had to give up but didn’t want to:nk beli mcm2..

something that makes you change the channel:citer ngarut...

something you think about every night before you go to sleep:dh solat isyak blum??huhuhu

something you refuse to pay money for: Something unnecessary.

something that really sparks your interest:my frenz

something you wish that Certain Person would see in you:i really care about you!!!!!


this is my lovely parents..
luv u all so...much..

17 March 2009

this is my best frenz...





thankz a lot for being my good frenz..
arigatou gozaimas..hehehe..
tanpa youall my student life wont be happy and ceria..
enjoy life to the fullest..